Την Κυριακή επισκεφτήκαμε με τα παιδιά το Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου. Τους το χρωστούσαμε άλλωστε, καθώς στην προ μηνών επίσκεψή μας, προλάβαμε ν’ απολαύσουμε μόνο το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου.
Πρόκειται για την πιο πλούσια γλυπτοθήκη στην Ελλάδα. Τα πλούσια ευρήματά των ανασκαφών του φωτίζουν ποικιλότροπα την ιστορία του Δίου, αλλά και των Μακεδόνων γενικότερα. Τα αισθήματά μας μετά την επίσκεψη ανάμεικτα. Από τη μία, περηφάνια για τους Μακεδόνες προγόνους μας, αλλά και ευγνώμονες που εμείς οι Πιερείς διαθέτουμε ένα τέτοιο βεληνεκούς μουσείο, που παίζει καθοριστικό ρόλο στη γνώση της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας και στην ανάπτυξη του τόπου μας. Από την άλλη πλευρά, όμως, μας πλήγωσε που τόσο σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα είναι στριμωγμένα, αντί να εκτίθενται σε μία σύγχρονη έκθεση, όπως και τα σημάδια φθοράς, που αντικρίσαμε κυρίως στο εξωτερικό.
Θυμάμαι την ίδια αίσθηση μας είχε αφήσει και η επίσκεψή μας στο αρχαιολογικό πάρκο.
Η ομορφιά της φύσης δένει τέλεια με την πλούσια ιστορία του. Τα μνημεία του, το ψηφιδωτό της Μέδουσας, η έπαυλη του Διονύσου, το ιερό της Ήσιδας, τα αγάλματα, τα Λουτρά κ.α είναι διάσπαρτα ανάμεσα σε θάμνους, δέντρα και λίμνες. Όμως, όσο καλοπροαίρετοι κι αν ήμασταν, φύγαμε από τον χώρο με μία πικρία για τις εικόνες εγκατάλειψης και φθοράς. Η έλλειψη φυλάκων στον χώρο είναι παραπάνω από εμφανής, τα χόρτα σε κάποια σημεία πνίγουν τα εκθέματα, το κυλικείο κλειστό, το πάρκο δεν διαθέτει ρεύμα, ούτε wifi και τα συστήματα πληροφόρησης είναι εκτός λειτουργίας, επομένως ο επισκέπτης χρειάζεται ξεναγό, αν δε θέλει απλώς να αρκεστεί σε μία βόλτα στη φύση. Επιπλέον, οι κακοσυντηρημένες και βρώμικες τουαλέτες, όταν λειτουργούν, αδικούν αυτόν τον μοναδικό σε ιστορία αλλά και φυσική ομορφιά των αρχαίων Μακεδόνων.
Τέλος, είναι απορίας άξιο γιατί ο Αρχαιολογικός Χώρος του Δίου, με τον μοναδικό πλούτο βιοποικιλότητας που διαθέτει, καθώς τον διαρρέει ο ποταμός Βαφύρας, που δημιουργεί έναν σπάνιο υγρότοπο, που ευνοεί την ύπαρξη χλωρίδας και πανίδας, εξαιρέθηκε από το Πρόγραμμα Βιοποικιλότητας, στο οποίο έχουν ενταχθεί 20 αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου είναι κατά κοινή ομολογία το πιο ατμοσφαιρικό αρχαιολογικό αξιοθέατο στην Ελλάδα και το Μουσείο που φιλοξενεί τα ευρήματά του και όχι μόνο, ένα από τα πιο σημαντικά και από κοινού είναι καθοριστικά στη διαμόρφωση του πολιτικού και τουριστικού προφίλ της Πιερίας. Αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών και θα μπορούςαν να έχουν και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, αν αξιοποιούνταν σωστά.
Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι τόσο το αρχαιολογικό Πάρκο του Δίου, όσο και το αρχαιολογικό Μουσείο, είναι δημιουργήματα του Δημήτρη Παντερμανλή και η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στην ανάδειξη αυτού του σπουδαίου τόπου. Ο Δημήτρης Παντερμανλής ήταν ένας άνθρωπος που προσέφερε πολλά στην Πιερία ,αλλά και στην Ελλάδα, αν αναλογίστεί κανείς ότι το Μουσείο της Ακρόπολης έγινε χάρη στην επιμονή του. Όμως, με λυπεί πραγματικά το γεγονός ότι η Πολιτεία δεν τιμά τη μνήμη του μεγάλου αρχαιολόγου, του ανθρώπου που λάτρεψε την Πιερία και ζήτησε να αναπαυθεί στη γη του Δίου. Του οφείλουμε πολλά, αλλά η Πολιτεία αγνώμων, μέχρι τώρα, δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια που να σηματοδοτεί το πέρασμά του από την Πιερική Γη και δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία, αλλά αφήνει το Μουσείο και τον πανέμορφο και σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο παραμελημένο να παρακμάζει.
Στη μνήμη του, λοιπόν, το Υπουργείο Πολιτισμού και όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την αποκατάσταση του κτηρίου του Μουσείου, την επανέκθεση των εκθεμάτων, καθώς και τις διαδικασίες για τη συντήρηση και τη βελτίωση του αρχαιολογικού πάρκου.