Ακρίβεια και ενεργειακή κρίση απαιτούν επιθετικά μέτρα άμεσης ανακούφισης πολιτών & επιχειρήσεων – Όχι “ασπιρίνες”

Οι αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που ζούμε είναι σύνθετες, με πολλές από αυτές να υπερβαίνουν τα εθνικά μας σύνορα.

Η σημερινή κατάσταση μπορεί να μην δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τους κυβερνώντες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, είναι αυτή που παρακολουθεί ατάραχη, αδρανής και – δυστυχώς – μοιραία την κοινωνία να βυθίζεται σε έναν νέο κύκλο υπερχρέωσης, εκτίναξης του πληθωρισμού, ματαίωσης προσδοκιών και ακραίας ανασφάλειας.

Αν μιλήσει κάποιος με οποιονδήποτε άνδρα και γυναίκα αυτής της χώρας, θα καταλάβει ότι η κρίση που περνάει σήμερα η αγορά είναι χειρότερη και από τις πιο ασταθείς περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδας.

Αντί ο κ. Μητσοτάκης να κινηθεί δυναμικά, να περιορίσει το κόστος του ηλεκτρισμού και των καυσίμων με επιθετικά μέτρα παρέμβασης, που έχει μάλιστα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντάσσοντάς τα στην εργαλειοθήκη της, όπως όλες οι σοβαρές Κυβερνήσεις της υπόλοιπης Ευρώπης πράττουν, αντί να δώσει την δυνατότητα στην κοινωνία να ανασάνει, αντί να ανακόψει τον πληθωρισμό που εξανεμίζει εισοδήματα και καταστρέφει κάθε σχέδιο για το μέλλον, τόσο ο ίδιος όσο και οι Υπουργοί του αραδιάζουν ανοησίες περί «κοινωνικά δίκαιων» και στοχευμένων παροχών και περί δήθεν φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρισμού, που στην πραγματικότητα αποτελούν ψίχουλα.

Σε μια κοινωνία που είδε, πριν μερικά χρόνια, να χαρίζονται τρισεκατομμύρια για να διασωθούν χρεωκοπημένες τράπεζες και άπληστα στελέχη τους και να φορτώνονται οι φορολογούμενοι τον λογαριασμό, που είδε την Κυβέρνηση να σπάει κάθε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων και βολέματος ημετέρων και να αυξάνει εν μία νυκτί οριζόντια το αφορολόγητο των γονικών παροχών στα 800.000 ευρώ, σε έναν κόσμο που τυραννιέται καθημερινά από τις αισχρές πρακτικές των εισπρακτικών εταιριών, ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του έχουν το θράσος να απαντούν στα αιτήματα για ελάφρυνση του βάρους της ακρίβειας ψελλίζοντας φθηνές δικαιολογίες περί ανυπαρξίας δημοσιονομικού περιθωρίου και περί αδικίας στα οριζόντια μέτρα.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ, συνένοχος στην κατασκευή της ρήτρας αναπροσαρμογής και του Χρηματιστηρίου/καζίνο της ενέργειας, κουνάει το δάχτυλο στην Κυβέρνηση.

Τα ψέματα τελείωσαν!

Η Κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει χθες το σύνολο του θεσμικού οπλοστασίου που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την ελάφρυνση του βάρους της ακρίβειας: την θεσμοθέτηση πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική τιμή του ρεύματος, την αποτελεσματική και όχι προσχηματική φορολόγηση των κερδών των εταιριών ενέργειας, την μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και του ειδικού φόρου και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την αύξηση των ελέγχων σε όλα τα στάδια της αγοράς καυσίμων.

Διαφορετικά, οι άνεμοι που έσπειρε θα την υποχρεώσουν να θερίσει θύελλες.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *