Σχόλιο για την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών

⚠️Ενώ η κατάσταση στην αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης είναι πρακτικά ανεξέλεγκτη καθώς η ακρίβεια και η παντελής έλλειψη ελέγχου οδηγεί σε όργιο αισχροκέρδειας.

⚠️Ενώ τα νοικοκυριά βλέπουν τα εισοδήματά τους να ψαλιδίζονται από τον πληθωρισμό και την εκτόξευση του κόστους ενέργειας.

⚠️Ενώ η αγορά έχει παγώσει εν αναμονή της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης που πιθανολογείται ότι θα σπάσει κάθε ρεκόρ.

Την ίδια στιγμή:

👉οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών ακόμα και ευάλωτων δανειοληπτών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

👉Ρυθμίσεις χάνονται λόγω της αφόρητης πίεσης στα εισοδήματα των πολιτών.

👉Οι εισπρακτικές των Τραπεζών και των εταιρειών ρεύματος και τηλεφωνίας απειλούν, παραπλανούν και λειτουργούν με τρόπο που παραβιάζει κάθε έννοια δεοντολογίας και προστασίας του καταναλωτή, ενώ ο Υπουργός που υποτίθεται ότι πρέπει να τις εποπτεύει κάνει τα στραβά μάτια.

🟢Αντί των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων της Κυβέρνησης είναι επιτακτική η υιοθέτηση και εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών που το ΠΑΣΟΚ προτείνει και περιλαμβάνει:

1️⃣ Άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά, τα οποία θα προσδιοριστούν με βάση συγκεκριμένα και ρεαλιστικά κριτήρια χαμηλού εισοδήματος και μεγέθους κατοικίας, με βάση τον Ν. 3869/2010.

2️⃣ Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία -ΕΦΚΑ, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση (30% μείωση του συνολικού χρέους).

3️⃣ Βελτίωση των προτεινόμενων όρων αμοιβαίου διακανονισμού μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη και εξάντληση της δυνατότητας για αριθμό δόσεων ως και τις 240, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η δυσμενής οικονομική συγκυρία και η συνακόλουθη έλλειψη ρευστότητας, αλλά και να τηρείται η ρύθμιση

4️⃣ Αναβάθμιση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος με τη θέσπιση κινήτρων για ουσιαστική συμμετοχή των τραπεζών και των εταιρειών που αποκτούν τις απαιτήσεις τους (ΕΑΑΔΠ) για παροχή, στο πλαίσιο των αρχών του Κώδικα, αιτιολογημένων και ενδεδειγμένων προτάσεων ρύθμισης.

5️⃣ Πρόβλεψη προσφυγής των δανειοληπτών σε μία ανεξάρτητη βαθμίδα (Συνήγορο του Καταναλωτή, Τραπεζικό Διαμεσολαβητή ή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους) προκειμένου να επιδιωχθεί περαιτέρω η διευθέτηση της οφειλής και να εξεταστεί η βιωσιμότητα ή μη της προτεινόμενης από την τράπεζα ή την ΕΑΑΔΠ ρύθμισης

6️⃣ Σύσταση Φορέα Απόκτησης και Εκμίσθωσης Ακινήτων για υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης, ο οποίος δεν θα διασφαλίζει μόνο την παραμονή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην κατοικία τους, μέσω ενός -επιδοτούμενου μάλιστα για τα ευάλωτα νοικοκυριά- μισθώματος, αλλά και τη μέσω της καταβολής μισθώματος αποπληρωμή της αξίας της και επαναγορά της.

7️⃣ Αντιμετώπιση ιδιαιτέρων προβλημάτων και εστιών υπερχρέωσης, όπως των δανείων σε ελβετικό φράγκο, με την ισομερή και δίκαιη, ανάμεσα στον δανειολήπτη και την τράπεζα, κατανομή του κινδύνου από την απρόβλεπτη ανατροπή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

8️⃣ Παροχή δυνατότητας στον οφειλέτη, πριν πωληθεί το δάνειό του, να το αγοράσει ο ίδιος (δικαίωμα προαίρεσης), σε τιμή που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και του πιστωτικού ιδρύματος. Η ίδια υποχρέωση θα ισχύσει, μεταβατικά, για εταιρίες απόκτησης απαιτήσεων όσον αφορά τα δάνεια που έχουν ήδη πωληθεί. Παροχή δυνατότητας, επίσης, σε αγρότες-κτηνοτρόφους να διατηρούν ένα ποσοστό της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί, ως μοναδικό μέσο επιβίωσης.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *