Είμαι έτοιμος για τη μάχη και πιστεύω θα είναι νικηφόρα

Συνέντευξη στο Ολύμπιο Βήμα

Τι θα μπορούσε να κάνει έναν νέο άνθρωπο, επαγγελματικά  δραστήριο  να ασχοληθεί με την πολιτική;

Σίγουρα η αγάπη του  για τα κοινά.  Για την  προσπάθεια  επίλυσης   προβλημάτων  που  όπως κάθε εποχή  έτσι και τώρα  οδηγούν  σε  αδιέξοδα.

Ο Κωνσταντίνος Κουτρούπας αποφάσισε να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους της Πιερίας διεκδικώντας μια θέση στο κοινοβούλιο μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ.  Σε μια εκ βαθέων  εξομολόγηση  μιλά για την πολιτική του  άποψη στις αντιπαραθέσεις και τις συγκλίσεις , αλλά και το  μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η Συνέντευξη

ΠΑΣΟΚ από πεποίθηση ή οικογενειακή παράδοση;

Προέρχομαι από μια βαθιά δημοκρατική και προοδευτική οικογένεια γεγονός που από τη μικρή μου ηλικία καλλιέργησε ισχυρούς δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ. Μεγάλωσα με τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης. H κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα, ο πατριωτισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη είναι οι αρχές πάνω στις οποίες «πάτησα» ώστε να διαμορφώσω την προσωπική μου πολιτική ταυτότητα. Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα ΠΑΣΟΚ.

Υπέρ των πολιτικών συνεργασιών  ή μοναχική πορεία κι όπου βγάλει;

Η θέση του Προέδρου μας, Νίκου Ανδρουλάκη, είναι ξεκάθαρη. Ζητούμε ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό. Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ βγαίνει ΠΑΣΟΚ, με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και βιώσιμη ανάπτυξη και όχι ανάπτυξη των χρεών.

Σεβασμός των πολιτικών αντιπάλων  ή αγώνας  μέχρι τα άκρα;

Δεν υπάρχουν τέτοια διλήμματα για μένα. Είμαι κάθετος σε ζητήματα αξιών και ηθικής. Ζούμε όλοι σε μία μικρή κοινωνία. Οι πατεράδες μας και οι μανάδες μας γνωρίζονται ή συγγενεύουν. Τα παιδιά μας πηγαίνουν στα ίδια σχολεία. Συχνάζουμε και συναναστρεφόμαστε με τους ίδιους ανθρώπους. Θα ζούμε στον ίδιο τόπο και μετά τις εκλογές. Θα σεβαστώ τους αντιπάλους μου και τους συνυποψηφίους μου. Θα σεβαστώ όλους τους πολιτικούς χώρους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα ανεχτώ «χτυπήματα κάτω από τη μέση» και διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Η κοινωνία δείχνει να έχει φτάσει στο τελευταίο  σκαλί , τι μπορεί  ν’ αλλάξει   σ’ αυτό η πολιτική;

Δε μου αρέσουν ούτε οι αφορισμοί ούτε η ακραία απαισιόδοξη οπτική. Όχι, η κοινωνία μας δεν έχει φτάσει στο τελευταίο σκαλί. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια από τις προνομιούχες χώρες του πλανήτη. Και σε αυτό το ΠΑΣΟΚ, η παράταξη με την οποία επέλεξα να πολιτευτώ, διαχρονικά έχει παίξει καταλυτικό ρόλο.

Όμως είμαστε μια χώρα που σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη του αναπτυγμένου κόσμου φαίνεται να χάνουμε έδαφος, να εδραιωνόμαστε σε θέση ουραγού σε όλους τους δείκτες που μετρούν την ευημερία, το βαθμό ισότητας και δικαιοσύνης, την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντί η Ελλάδα να κάνει άλματα προς τα εμπρός, υποχωρεί. Και χαμένοι από αυτήν την υποχώρηση είναι οι αδύναμοι, οι μη προνομιούχοι. Για αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή Πολιτικής και πολιτικού παραδείγματος.

Για ποια από τις πολιτικές  αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, νιώθετε  περήφανος;

Το ΠΑΣΟΚ έχει παρελθόν για το οποίο είναι περήφανο. Τα χρόνια της μεταπολίτευσης ήταν χρόνια ευημερίας για τον ελληνικό λαό. Το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε το κοινωνικό κράτος, επέβαλε την ισονομία, την ισοπολιτεία. Υγεία για όλους, Παιδεία για όλους, δημιούργησε Πανεπιστήμια. Έδωσε την ευκαιρία στον κάθε οικογενειάρχη να μπορέσει να σπουδάσει τα παιδιά του, όταν αυτό ήταν προνόμιο λίγων.

Ενίσχυσε τη δικαιοσύνη και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Έβγαλε από τις σκιές τους συνηθισμένους  ανθρώπους αυτής της χώρας. Αγρότες, εργάτες, νέους, γυναίκες. Τους έδωσε λόγο, αξία και αξιοπρέπεια. Έβαλε τις βάσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Θέσπισε τον ΑΣΕΠ, τη Διαύγεια, την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση. Είναι πολλές οι πολιτικές αποφάσεις που άφησαν το αποτύπωμά τους στην κοινωνία μας.

Θεωρώ, ως υγειονομικός, την ίδρυση του ΕΣΥ, υπό την εποπτεία του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, την πιο αποτελεσματική πολιτική υγείας μέχρι και σήμερα.

Έχει μέλλον η σοσιαλδημοκρατία  σήμερα ή όνειρο ήταν και πέρασε;

Η πρόσφατη εμπειρία στη διαχείριση της πανδημίας, της οικονομικής και της ενεργειακής κρίσης έδειξε ότι οι θεμελιώδεις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας είναι πάντα επίκαιρες και ότι η δαιμονοποίησή τους στο τέλος του προηγούμενου αιώνα υπήρξε προϊόν ιδεολογικών αγκυλώσεων και όχι ορθολογικής ανάλυσης.

Η ανάγκη για ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος που θα απαντά σε σημαντικές κρίσεις που απειλούν την κοινωνική συνοχή με μέτρα και πολιτικές που θα  αποτρέπουν τις ακραίες ανισότητες, η ανάγκη για ένα αποτελεσματικό σύστημα δημόσιας υγείας και κοινωνικής ασφάλισης που θα παρέχει ένα δίχτυ προστασίας και ασφάλειας για όλους, η ανάγκη για πολλές και καλά αμειβόμενες δουλειές ήταν, είναι και θα παραμείνουν και στο μέλλον στο επίκεντρο των αιτημάτων και των επιθυμιών των πολλών.

Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνεται και εκλογικά. Η επιστροφή των σοσιαλδημοκρατών στην Γερμανία, την Ιβηρική, στις σκανδιναβικές χώρες ακόμα και στις ΗΠΑ αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα. Ωστόσο, δεν αρκεί. Για να επιτύχει την ολική επαναφορά της, η σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής μας και να αποδεσμευτεί από τις ιστορικές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που τη δημιούργησαν.

Θα πρέπει να ενσωματώσει στο ιδεολογικό και πολιτικό της οπλοστάσιο μέτρα, θεσμούς και πολιτικές και από άλλες πολιτικές παραδόσεις και να τα χρησιμοποιεί κατά περίπτωση όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Θα πρέπει να συντονίσει τον βηματισμό της με τη ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας που δημιουργεί τεράστιες προοπτικές και δυνατότητες. Τέλος, θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε ένα διεθνές κίνημα που θα συμβάλει στον διεθνή συντονισμό των κρατών, καθώς όλες οι σύγχρονες προκλήσεις ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα.

H Πιερία παλιότερα ήταν δείκτης  των πολιτικών τάσεων. Πώς μετριέται αυτή η τάση σήμερα, σας ευνοεί;

Διαχρονικά, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία συνέπιπτε με το πανελλαδικό ποσοστό του κόμματος. Στην Πιερία, το ΠΑΣΟΚ έχει μία συνεχή ανοδική πορεία. Υπάρχει μεγάλη τάση επαναπατρισμού ψηφοφόρων, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Το μεγάλο πολιτικό στοίχημα είναι ο βαθμός επιρροής του χώρου μας στην πολιτική σκηνή της χώρας να αποτυπωθεί και εκλογικά. Και σε αυτό το στοίχημα θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύω θα είναι δεύτερο κόμμα στην Πιερία.

Τι  περιμένουν από το ΠΑΣΟΚ σήμερα οι Πιεριείς  και τι υπόσχεστε εσείς να δώσετε;

Από την επαφή μου με τους πολίτες εισπράττω ότι έχουν κουραστεί να δίνουν έναν διαρκή αγώνα επιβίωσης και να κάνουν συνεχώς θυσίες χωρίς αντάλλαγμα. Δεν υποστηρίζονται στα βασικά τους προβλήματα. Δεν ακούγεται η φωνή τους. Ο κόσμος έχει απαιτήσεις και το λέει ευθαρσώς. Θέλει κίνητρα για δουλειές, θέλει ίσες ευκαιρίες, θέλει αξιοκρατία. Ο κόσμος αναζητά νέα πρόσωπα να τον εκπροσωπήσουν και ρεαλιστικές προτάσεις. Καθημερινά, εισπράττω την απογοήτευση του κόσμου από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κοινωνία της Πιερίας βαρυγκωμά, αδυνατεί να διαχειριστεί την κρίση και την ακρίβεια, αισθάνεται φόβο και ανασφάλεια για το μέλλον. Από την άλλη πλευρά, οι Πιεριείς απογοητεύτηκαν από τη δήθεν αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, με τα ψέματα και την υποκρισία του, που έχει το θράσος να παριστάνει και πάλι τον προστάτη της μεσαίας τάξης, της ίδιας μεσαίας τάξης που κόντεψε να εξοντώσει τα χρόνια της διακυβέρνησής του. Ο κόσμος ψάχνει ένα διέξοδο, μια ελπίδα, μια προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις του και με τα στελέχη του φαίνεται να τον εκφράζει με αξιοπιστία και συνέπεια.

Όσον αφορά εμένα προσωπικά, δεν πρόκειται να μοιράσω φρούδες ελπίδες ούτε υποσχέσεις, που δε θα μπορώ να υλοποιήσω. Δεσμεύομαι όμως ότι θα γίνω η φωνή του κάθε πολίτη και θα στέκομαι πάντα δίπλα στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Όπως κάνω και τώρα, όπως έκανα πάντα. Ο πολιτικός δεν πρέπει να υπηρετεί το κόμμα του ή μόνο αυτό. Πρέπει να υπηρετεί τους συμπολίτες του που ζουν στην εκλογική του περιφέρεια. Και αυτό θα το πετύχει μόνο εάν έχει επαφή με τον κόσμο, γνωρίζει τα προβλήματα, τα μεταφέρει στο κέντρο λήψης αποφάσεων με τρόπο συγκροτημένο και σοβαρό, ώστε να έχει αποτέλεσμα. Έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ τον ρόλο του βουλευτή.

https://olympiobima.gr/konstantinos-koytroypas-eimai-etoimos-gia-ti-machi-kai-pisteyo-tha-einai-nikifora-synenteyxi-sto-ov/?fbclid=IwAR3q3yO8K0RXDWRl7rvXXsJ8GjXa9ru8cXgRwVKGu2ZBfTluPyAWglxukgQ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *